O nama

Dobro došli na Web stranicu Hrvatske katoličke misije Dublin!

Dobro došli u zajedništvo Hrvatske katoličke misije Dublin
i svih njezinih zajednica na irskome otoku!

Naša Misija je, službeno, već petu godinu za redom (2016. – 2021.) mjesto susreta na kojemu vam uvijek želimo pružiti Božju Riječ, ohrabrenje, Božji oprost, prijateljstvo i duh življenja autentičnoga katoličanstva na hrvatskome jeziku, jeziku naše duše. Uz zdravu integraciju u irsko društvo i mjesnu Crkvu, mi želimo nastaviti živjeti bogatstvo svojega vjerničkog identiteta – svoju pripadnost Kristu i njegovoj Crkvi, uz to čuvajući i sva druga vrijedna obilježja svojega nacionalnog identiteta (jezik, kulturu, tradiciju…), na što nas uvijek ohrabruju i toliki ljudi iz našega sadašnjeg životnog okruženja. U današnjem svijetu koji toliko cijeni i zagovara prava na raznolikost, različitost, mi kao članovi katoličke Crkve, želimo s punim i jednakim pravom sačuvati i živjeti svoj autentični, današnjem svijetu „drugačiji“, Božji pogled na čovjeka i svijet.

Svijet je prepun izazova, od onih duboko egzistencijalnih koji stvaraju osjećaj potrebe stalne potrage za boljim životom, do onih koji relativiziraju vrijednosti i otvoreno življenje vjere. Život u tuđini nije lagan, pa niti onda kada osjećamo kako smo srdačno prihvaćeni, te da smo na putu rješavanja osnovnih egzistencijalnih izazova. Ovogodišnje epidemija COVID-a 19 to je mnogima između nas još više potvrdila.

Kakav god je bio Vaš put pronalaska doma u Irskoj, potreba za pastoralnom skrbi i osjećaj sigurne luke i zajedništva u Kristu uvijek će biti prisutni. Stoga su naša Misna slavlja prigoda za radosno slavljenje Gospodina i rast u zajedništvu. Pored redovitih nedjeljnih Misnih slavlja u Dublinu, želimo – unatoč trenutnoj situaciji – čim prije nastaviti organizirati i mnoge drugih aktivnosti unutar zajednice za kojima se ukaže potreba i Vaša dobra volja. Mnogi su takvi lijepi susreti iza nas! Slavlja sakramenata, posjete obiteljima i Blagoslov obitelji, katehetski susreti za djecu, susreti za bračne parove i obitelji – samo su neki o tih trenutaka…

Želimo biti prisutni i u drugim dijelovima Irske, kad god to pastoralne mogućnosti zahtijevaju – i to u većim gradovima kao što su: Cork, Waterford, Galway, Letterkenny, Tralee, Limerick, Kilkenny, Tullamore/Athlone/Mullingar…

Stoga Vas sve najradosnije pozivamo da se aktivno uključite u stvaranje i rast Hrvatske katoličke misije Dublin i svih njezinih Zajednica diljem Irske – i to uzajamnom molitvom, redovitim dolaskom na Misna slavlja, dobrom voljom, volontiranjem, te financijskom potporom koja nam je, pogotovo u ovim teškim vremenima, itekako potrebna.

Uz Vašu pomoć i dobru volju, te oslonjeni na Božju providnost, možemo hrabro rasti i izrasti u snažnu Hrvatsku katoličku zajednicu u Irskoj, u živu zajednicu sposobnu djelovati i pomoći svakome od nas i svakome potrebitom utjehe, ohrabrenja, oprosta i Božje Riječi.

Veselimo se svakom našem novom susretu, Misnom slavlju, svakom novom licu i svakoj sljedećoj aktivnosti naše zajednice!

Uz Božji blagoslov,

Vaš vlč. Josip Levaković,
voditelj HKM Dublin