Novosti

HKM Dublin| Adventska duhovna obnova i Dan misije

 

HKM Dublin je na Četvrtu nedjelju došašća, 18. prosinca 2022. godine u St. Mary’s (Haddington Road, Ballsbridge, Dublin 4) proslavila Dan Misije – šestu godišnjicu osnutka zajednice u Dublinu. Samom slavlju prethodila je i višednevna duhovna priprava, koja je vjernička srca usmjeravala prema svetkovini Božića, kao i prema zahvalnom nedjeljnom  misnom slavlju. Najprije je to bila molitva devetnice u čast sv. Majci Terezi iz Kalkute, zaštitinici HKM Dublin, bl. Alojziju kardinalu Stepincu, suzaštitniku ove zajednice, ali i svim blaženim i svetim zaštitnicima ostalih filijalnih zajednica ove Misije. Bliža priprava je započela u četvrtak, 15. prosinca 2022. godine prvim danom trodnevne adventske duhovne obnove koju je predvodio vlč. dr. Jakov Rađa, svećenik zagrebačke nadbiskupije. S njim su duhovnoj obnovi prisustvovali i vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Duštobrižništva za Hrvate u inozemstvu, kao i vlč. Josip Levaković, voditelj Misije. Svakoga dana je slavljeno misno slavlje, praćeno prigodnom pobožnošću i katehezom. Tema duhovne obnove bila je »U susret Božiću s Josipom, Marijom i Isusom«. Prva večer, u četvrtak 15. prosinca, bila je posvećena sv. Josipu, šutljivom i otvorenom zaručniku Blažene Djevice Marije i Isusovom poočimu, koji se u Matejevom evanđelju pokazuje kao primjer sudjelovanja u Božjem planu spasenja. Za razliku od Marije, koja rađa Isusa, Josip Isusu daje ime što pokazuje da svatko od nas ima svoju ulogu u Božjem planu. Osim toga, Josip u evanđelju ne izgovara niti jednu riječ, ali vrši sve što mu je anđeo zapovjedio i tako pokazuje da život uvijek govori tisuću riječi. Drugog dana duhovne obnove, u petak, 16. prosinca u središtu naše molitve i razmatranja bila je Blažena Djevica Marija. Njezin lik potaknuo je sve okupljene na razmatranje radosnih otajstva iz njezina života i zajedničku molitvu krunice. Svako od otajstva krunice bilo je prilika za kratku tematsku katehezu i zajedničku molitvu za razne nakane. Treći dan, u subotu, 17. prosinca (Dan osnutka HKM Dublin) započeo je euharistijskim klanjanjem, a nakon zajedničkog misnog slavlja uslijedila je kateheza o Isusovom rodoslovlju koje pokazuje da Isus ne otkupljuje savršeno čovječanstvo, nego ono palo, grešno i slabo. U katehezi je posebno istaknuto kako je Isusovo rodoslovlje u evanđelju po Mateju sastavljeno od osoba koje nisu uvijek bile dosljedne, hrabre i vjerne, ali su njihovi životi svejedno bili put do utjelovljenja Isusa Krista. Nitko od Isusovih predaka nije znao da će baš njegov život činiti Isusovu povijest, a tako je često i s nama kad promatramo našu svakodnevicu koja se često čini siva i nezanimljiva, a ipak se Bog svakodnevno u njoj očituje i proslavlja. Tokom sve tri večeri bilo je moguće pristupiti i svetoj ispovijedi.

Središnje zahvalno misno slavlje na Četvrtu nedjelju došašća, 18. prosinca 2022. godine u 13.15 sati predslavio je mons. Dermot Farrell, nadbiskup metropolit dublinski i primas Irske u koncelebraciji sa vlč. dr. Tomislavom Markićem, vlč. dr. Jakovom Rađom, preč. Fachtnom McCarthyjem, župnikom župe Haddington Road, te vlč. Josipom Levakovićem, voditeljem HKM Dublin. Misnom slavlju je nazočio i gosp. Davor Vidiš, veleposlanik RH u Irskoj u pratnji svoje supruge, gđe. Merice Vidiš. Misa je slavljena na engleskom jeziku, dok su samo neki dijelovi izrečeni na hrvatskome jeziku. Za misno slavlje pripremljen je i dvojezični (englesko-hrvatski) liturgijski vodič, kako bi vjernici lakše sudjelovali u slavlju. Na samom početku slavlja voditelj Misije je pozdravio sve prisutne, a na osobit način nadbiskupa Farrella, prisutne svećenike, gospodina Veleposlanika, te izrekao riječi zahvale svima pristunima što su, svatko na svoj način, bratski i prijateljski podržavali i podržavaju život ove Zajednice. Nadbiskup Farrell je izrekao i prigodnu homiliju na početku koje je zahvalio na pozivu te istaknuo važnost postojanja ove Zajednice kao stalnog mjesta okupljanja Hrvata iz Dublina, te iz bliže i dalje okolice. Zahvalio je domaćem župniku McCarthyju za domaćinsku velikodušnost koju kao župnik iskazuje ovoj zajednici. Nadbiskup je potom nastavio svoje razmišljanje o evanđeoskom odlomku, istićući osobito lik sv. Josipa, zaručnika Blažene djevice Marije, koji se nalazi u središtu samoga odlomka.

Na koncu misnoga slavlja voditelj Misije je zahvalio nadbiskupu Farrellu, te mu uručio poklon – bistu bl. Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Vida Vučaka. Poželio je da ova bista duhovnog velikana Crkve u Hrvatskoj pronađe svoje mjesto u nadbiskupovu domu, te svijetli istim sjajem i cijeloj Crkvi u Irskoj u svim njihovim duhovnim borbama. Zahvalio je i voditelju duhovne obnove, vlč. dr. Rađi što se dao dobrom Bogu na raspolaganje, pa je On snagom Duha po njemu grijao srca vjernika na minusima koji su iza nas.

Uslijedio je i misni blagoslov, nakon kojega smo pošli na druženje u Community Hall kojega su pripremili članovi Zajednice, ovaj puta predvođeni obitelji Starčević. Sve večeri duhovne obnove, pa i ovo središnje zahvalno misno slavlje, svojom pjesmom je animirao zbor mladih naše Misije – „Maranatha“ pod vodstvom Maria Breskovca, te uz glazbenu pratnju Ive Breskovac i Klare Iljkić.

Nakon misnog slavlja okupljeni vjernici su mogli uzeti i primjerak Glasnika HKM Dublin koji je prije koji dan stigao  u sjedište Misije. Voditelj Misije je zahvalio svim suradnicima koji su radili na ovom lijepom projektu, kao i svim članovima Zajednice koji, okupljajući se, pišu živu priču o Zajednici i zajedništvu, koja se onda samo jednostano prenese na papir.

Nadbiskup se kroz neko vrijeme zadržao u druženju sa vjernicima, pa je pošao i na ručak kojega je u sjedištu Misije za nadbiskupa i nekolicinu gostiju organizirao voditelj Misije. U pripremi jela iz raznih dijelova Hrvatske sudjelovali su Nikola Podolšak sa svojim ocem, a posluživao je Mitar Milanović. Tako smo i po gastronomiji željeli nadbiskupa još jednom provesti kroz bogatstva naše Domovine.

HKM Dublin/Fotografije: Martina Fišić