Novosti

HKM Dublin | Četvrti dan devetnice uoči Dana Misije (12. prosinca 2022.)

 

                                                          Zajednica u Letterkennyju i okolici
 

                                                                  Sveti Marko Križevčanin,
                                                                       zaštitnik Zajednice
                                                                              (životopis)

 

 

Saberimo se i započnimo molitvu…

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

 

Čujmo Božju riječ…
                                                                                                                           Mt 20,20-28

U ono vrijeme pristupi Isusu mati sinova Zebedejevih. Zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: “Što želiš?” Kaže mu: “Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva.”

Isus odgovori: “Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ću ja piti?” Kažu mu: “Možemo!” A on im reče: “Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva – to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.”

Kada su to čula ostala desetorica razgnjeve se na dva brata. Zato ih Isus dozva i reče: “Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga.” “Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.”

 

Razmatrajmo…

Moleći danas zagovor sv. Marka Križevčanina za iste nakane kao kod prvog dana, a dodajući nakane, potrebe i zahvale članova naše Misije iz Letterkennyja i okolice, razmatrajmo riječi Majke Tereze o Isusovu kriku sa križa „Žedan sam“ koji stoji u srcu poslanja Majke Tereze i njezinih sestara Misionarki Ljubavi… 

„Marija je učila blizu Križa. Ona je stajala uz Križ. Isus je bio potpuno prekriven krvlju; mi to ne možemo danas vidjeti na našim križevima, ali vjerujem da je tlo bilo potpuno mokro, natopljeno krvlju. Jesmo li to ikada čuli, zvuči li mi to poznato, jesmo li u stanju to čuti? Sam je Isus rekao: “Žedan sam” upravo na križu, tu riječ ljubavi. Nakon toga više ništa nije rekao.

Pokušajte produbiti svoje razumijevanje riječi “Žedan sam”. To je život koji treba živjeti, ne pobožnost, rame uz rame s Isusom. Čim netko kaže: “Žedan sam”, trčim da mu utažim žeđ. Čim netko u Kalighatu kaže: “Žedan sam”, požuri da mu doneseš vode. To je Isusova riječ: “Žeđam” – za ljubavlju, dušama, a ne vodom. Stoga slušajte.

Produbimo svoje znanje o “Žedan sam”. Mi ne možemo voljeti ono što ne poznajemo. Što je Gospa stvarno učinila kada je čula “Žedan sam”? Zasigurno je gledala ne bi li došla do boce ili posude s vodom. Nije mogla ništa učiniti. Što je Isus trpio u tijelu, ona je trpjela u duši. Zamolimo je da nam pomogne stvarno shvatiti. Neka nas Gospa pouči. “Žedan sam”. “Utažujem” mora biti cilj i radost vašega života. S velikom ljubavlju i povjerenjem stanite s Gospom uz Križ. To je dar Božji; mi smo izabrane u Družbu da bismo tažile Isusovu žeđ.

Za čim On žeđa? Svakako je to bila tjelesna žeđ – izgubio je krv – mučenička žeđ. (…) Stavite se tamo, pred Isusa. Osim te strašne žeđi tijela, strašna je žeđ proizlazila od boli grijeha. On nije griješio, ali nitko nije razumio grijeh bolje od Njega. Želio nas je očistiti od grijeha i posljedica grijeha. On je žeđao našu ljubav, a grijeh je pokvario naša srca.

“Utažiti Isusovu žeđ za dušama” znači [utažiti žeđ] za ljubavlju – mojom ljubavlju i ljubavlju drugih. Kada je Isus umirao na Križu, On povika: “Žedan sam.” Te su riječi u svakoj kapeli Misionarki ljubavi da bi nas podsjetile zašto je jedna Misionarka ljubavi ovdje: da bi tažila žeđ Isusa za dušama, za ljubavlju, za dobrotom, za suosjećanjem, za nježnom ljubavlju. Kada je Isus trpio na Križu, vojnik – iz dobrote i s vrlo dobrom namjerom da pomogne Isusu zaboraviti na bol i želeći ga uspavati, kao uz pomoć sredstva za smirenje – pripremio je gorko piće od octa i dao Isusu da pije. Isus, da ne bi povrijedio vojnika, prihvati, ali ga tek okusi. Nije ga pio jer nije želio zaboraviti Svoju bol i muku. Nije – jer me ljubio i umro za mene – On je trpio za mene. Vrlo često i mi nudimo gorko piće Isusu. Ova ogorčenost dolazi iz dubine našega srca, izvire u našim riječima, našim stavovima jednih prema drugima. “Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste.” Kada dajemo ovu ogorčenost jednoj od sestara, jedni drugima, mi je dajemo Isusu. (…)

Pokušajte danas čuti svoje ime i Isusa kako govori: “Žedan sam.” Što će biti vaš odgovor? Slušajte Isusa kako to jasno izgovara. Budite uvjerene da je Isus taj koji govori kao što sam ja sasvim sigurna da je to morao biti Isus. Samo stanite pred svetohranište. Ne dopustite da vas išta ometa. Čujte svoje vlastito ime i: “Žedan sam.” Žedan sam čistoće, žedan sam siromaštva, žedan sam poslušnosti, žedan sam svesrdne ljubavi, žedan sam potpuna predanja. Živimo li uistinu duboko kontemplativnim životom? On žeđa za tim potpunim predanjem.

Rastite u toj prisnoj ljubavi i razumjet ćete ne samo “Žedan sam”, nego sve. Ljudski govoreći, ne možemo shvatiti značenje: “Ljubite jedni druge kao što sam Ja ljubio vas”, “Budite sveti kao što sam Ja svet.” No sve se svodi na “Žedan sam.” Plod vjere je razumijevanje “Žedan sam”. … Brzo se oslobodite grijeha tako da možemo čuti Isusa kako govori: “Žedan sam tvoje ljubavi.” Najvažnije je to da se moramo susresti s Isusovom žeđi, ali susresti Isusovu žeđ jest milost.“

                                                                                                      Sv. Majka Terezija iz Kalkute
                                                                                                                (Izvor: Bitno.net)

 

Molimo…

Apostolsko vjerovanje… Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

 
LITANIJE PONIZNOSTI SVETE MAJKE TEREZE

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!

Kriste, usliši nas!

Oče Nebeski, Bože, smiluj nam se! 
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Isuse, blaga i ponizna Srca, Učini srca naša po Srcu Svome!

Od želje da budemo poštovani, oslobodi nas, Isuse! 
Od želje da budemo voljeni,
Od želje da budemo slavljeni,
Od želje da budemo hvaljeni,
Od želje da budemo voljeni više od drugih,
Od želje da nas pitaju za savjet,
Od želje da budemo priznati,
Od želje da budemo omiljeni,
Od straha da ne budemo poniženi,
Od straha da ne budemo prezreni,
Od straha da ne budemo prekoreni,
Od straha da ne budemo oklevetani,
Od straha da ne budemo zaboravljeni,
Od straha da ne budemo ismijani,
Od straha da ne budemo osumnjičeni,
Od straha da nam ne nanesu nepravdu,

Da drugi budu voljeni više od nas, Isuse, daj nam milost da to želimo! 
Da drugi budu poštovani više od nas,
Da drugi budu izabrani, a mi ostavljeni po strani.
Da drugi budu hvaljeni, a mi nezapaženi,
Da u očima svijeta drugi mogu rasti, a mi se smanjivati,
Da drugi imaju prednost pred nama u svemu,
Da drugi postanu svetiji od nas, a da mi postanemo sveti
koliko ti želiš,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine! 
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine! 
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine! 

Pomolimo se:
Gospodine Isuse Kriste, koji si kazao: ”Ištite i primit ćete, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se!”, daj nam, molimo Te, Božansku Svoju ljubav, da Te svim srcem, ustima i djelima ljubimo i nikada Te hvaliti ne prestanemo. Daj nam, Gospodine, da se Tvoga svetoga imena bojimo i ujedno ga uvijek ljubimo, jer nikada ne prestaješ ravnati one koje u Svojoj ljubavi utvrđuješ. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

 

Sv. Majko Terezijo, moli za nas!
Sveti Marko Križevčanine,
Sveti Josipe,
Sveti Patriče,
Sveta Brigito,
Sveti Kolumbane,
Sveti Otterane,
Sveti Carthage,
Sveti Declane,
Svi sveci hrvatskoga i irskoga naroda, molite za nas!

 

Zaključimo molitvu…

Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i priveo nas u Život vječni. Amen.