Novosti

HKM Dublin | Hodočašće u Knock (28. svibnja 2022.)

 

Naša se Zajednica u subotu, 28. svibnja 2022. godine po treći puta uputila na hodočašće Nebeskoj Majci u irsko međunarodno marijansko i euharistijsko svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske. Ako tome pribrojimo i dva “virtualna hodočašća” tokom pandemije, onda je ovo bilo naše već peto hodočašće. Svibanj je mjesec, polako se bliži kraj pastoralne – školske i vjeronaučne godine, pa i mi onda pođemo zahvaljivati za onim što je za nama i moliti za onim što nam predstoji.
 
Već u 7.30h naš ovogodišnji gost, mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski u miru, ispratio je poticajnim nagovorom, molitvom i blagoslovom skupinu hodočasnika koja je pošla autobusom iz Dublina. Manja skupina hodočasnika pošla je autobusom iz Corka, dok je većina pošla vlastitim prijevozom.
 
Po dolasku u Knock, u 12.00h smo započeli pobožnost Križnoga puta prema razmatranjima koje je pripremio dr. Tomislav Ivančić. Potom su mons. Sudar i vlč. Levaković pošli na susret sa rektorom svetišta, vlč. Richardom Gibbonsom. Uslijedila je prilika za Sv. ispovijed na hrvatskome jeziku u Kapeli pomirenja. Vrhunac je bilo Misno slavlje u 15.00h u Župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, kojim je predsjedao mons. Sudar. U svojoj propovijedi mons. Sudar nas je poticajnim riječima, koje su odjekivale kao istinsko svjedočanstvo vjere, pozvao na život Marijinog “Veliča duša moja Gospodina”! Neka odjekuje naš osobni “Veliča” u svakodnevici.
 
Naš Zbor mladih nakon Mise je održao koncert duhovnih pjesama.
 
Nakon zajedničke fotografije ispred Bazilike, hodočašće smo priveli kraju, pa pošli domovima sa – svatko to zna koliko! – obnovljenim srcem.