Novosti

Deveta srijeda Velike devetnice u čast sv. Josipu (16. ožujka 2022.)

St. Josip i redovnice

DEVETI DAN VELIKE DEVETNICE

Posljednja je srijeda naše zajedničke Devetnice svetom Josipu. Velike smo kreposti već prepoznali u ovom milom svecu i gledajući njega koji je bio običan i jednostavan čovjek, molimo još više da i mi, koji smo slabi i bijedni, rastemo u svetosti. U ovom predivnom primjeru svetosti tražimo i mi kreposti i vrline u svojim osobama, oslonimo se na zagovor svetog Josipa i molimo i dalje zajedno.

SVETOST

Svetost nije zastarjela i zaostala, svetost nije zabrana, nije bahatost ni oholost, svetost nije savršenstvo. Slijediti Boga i oponašati Ga u mislima, osjećajima, riječima i djelima je put u svetost. Svetost znači biti vjeran Bogu, ponizan i poslušan, pravedan, jednostavan i skroman, suosjećajan i čistog srca, ljubiti Boga i ljubiti bližnjeg svoga. Svetost znači predati Bogu svoje srce, cijeli svoj život- i svoju dušu i svoje tijelo, cijelog sebe, u svim situacijama života, i u obitelji, i na poslu, i u druženju s prijateljima i u svetoj Crkvi, svakog dana u godini. Svaki kršćanin je pozvan na takvu sveobuhvatnu svetost.

Promatrajući svetog Josipa i neke situacije njegovog života koje smo razmatrali u ovoj devetnici vidimo i zaključujemo kako je to njemu bilo tako lako, tako jednostavno. Ali sjetimo se da je sveti Josip u svakoj situaciji molio i tražio Boga za mišljenje, za savjet, za putokaz. Njegova svetost proizašla je iz molitve i ljubavi prema Bogu.

Sveti Josemaria Escriva za svetog Josipa kaže da bijaše čovjek jake vjere, ljubljaše Majku Mariju i Sina Božjega, pouzdavaše se uvijek u Svevišnjeg Boga, da bijaše vjerni sluga Božji u neprestanom druženju s Isusom, bijaše velik i odgovoran radnik, učitelj unutarnjeg, duhovnog života. Također, kaže da sveti Josip zaslužuje našu odanost i da nam je dobro biti s njim jer je moćan kod Gospodina i kod Majke Božje, da mu se uvijek trebamo obraćati jer nas on podučava da upoznamo Isusa, da s njim zajedno živimo te da se osjećamo dionicima Božje obitelji.

Sveta Terezija Avilska još je jedna velika štovateljica svetog Josipa koja kaže da jako koristi svakoj duši da se obraća svetom Josipu, da će uznapredovati u krepostima. Ona smatra da je Gospodin drugim svecima dao milost da nam priteknu u pomoć u jednoj nevolji, a slavnom svetom Josipu da nam pomogne u svim nevoljama i kaže da, ako trebamo učitelja koji će nas učiti moliti, uzmemo ovog milog sveca i nećemo zastraniti na putu.

Naša Majka Marija, naša zvijezda jutarnja i nit vodilja, uvijek je poštovala svetog Josipa kao svog supruga kojeg joj je Bog udijelio da s njom prolazi otajstvo spašavanja svijeta. Uvijek se mogla osloniti na tog milog sveca, uvijek je mogla računati na njegovu razboritost, na njegovu osjećajnost, na njegovu pravednost, a najviše od svega na njegovu ljubav i razumijevanje. Majka Marija uvijek je mogla računati s tim da Bog nikad ne bi stavio za njenog muža i Isusovog oca nekoga kome ne bi udijelio snagu, vjeru i razumijevanje za sve situacije koje će ih snaći. Ona je uvijek prvo vjerovala Bogu i Njegovim naumima pa se tako mogla pouzdati i osloniti i na onoga kojeg je sam Bog izabrao za njenog muža i hranitelja svete Obitelji. Majka je Marija svetoj Brigiti Švedskoj rekla o svetom Josipu: U svim svojim nevoljama moli se njemu i revno nastoj da ga i drugi časte. Budi sigurna da Bog daje na zemlji sve ono za što ga Josip u nebu zamoli. Gospodin će na Josipovu molbu udijeliti izvanredne milosti. (Iz knjige koju je odobrila Crkva „Revelationes sanctae Brigitte“ 6. Knjiga, 59 poglavlje)

Mislim da nam je danas, devetog dana naše devetnice, svima jasno zašto je baš sveti Josip Isusov poočim i muž Marijin! Zahvaljujmo danas Bogu na milostima koje izlijeva na nas po zagovoru ovog milog sveca i nastojmo u zajedništvu s njim rasti u svetosti, s njim upoznavati našeg Isusa i našu Crkvu. Svetkovina svetog Josipa, koja je u subotu savršen je povod da tražimo svetost i da obnovimo svoje predanje kršćanskom pozivu. “Bog nas, doista, nije pozvao na nečistoću, nego na svetost.“ (1 Sol. 4,7)

MOLITVA

Sveti Josipe, zagovorniče naš, prečisti, presvijetli, koji si zaslužio nositi Dijete Isusa u naručju, kupati Ga i grliti, nauči nas ophoditi se prema Bogu, da težimo svetosti i budemo čisti i dostojni Kristovi nasljedovatelji. Moli i zagovaraj za nas, naše obitelji i Župne zajednice (našu Misiju) i pomozi nam ukazivati, poput Krista, na božanske puteve, govoreći ljudima da, na zemlji, uvijek mogu imati izvanrednu duhovnu snagu. Da im tu snagu nudi sveta Euharistija i sveta Ispovijed.
Hvala ti sveti Josipe na zajedničkoj molitvi i na svakoj riječi koju si za nas uputio svom ljubljenom Sinu, Isusu Kristu.

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

LITANIJE SV. JOSIPU

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, moli za nas!

Sveti Josipe, moli za nas!

Slavni porode Davidov, moli za nas!

Svjetlosti patrijarha, moli za nas!

Zaručniče Bogorodice, moli za nas!

Čuvaru Otkupiteljev, moli za nas!

Stidljivi čuvaru Djevice, moli za nas!

Hranitelju Sina Božjega, moli za nas!

Brižni branitelju Kristov, moli za nas!

Slugo Kristov, moli za nas!

Služitelju spasenja, moli za nas!

Glavaru slavne obitelji, moli za nas!

Josipe pravedni, moli za nas!

Josipe prečisti, moli za nas!

Josipe premudri, moli za nas!

Josipe jaki, moli za nas!

Josipe poslušni, moli za nas!

Josipe vjerni, moli za nas!

Ogledalo strpljivosti, moli za nas!

Ljubitelju siromaštva, moli za nas!

Uzore radnika, moli za nas!

Uresu domaćega života, moli za nas!

Čuvaru djevica, moli za nas!

Potporo obitelji, moli za nas!

Potporo u teškoćama, moli za nas!

Utjeho bijednih, moli za nas!

Ufanje bolesnih, moli za nas!

Zaštitniče prognanih, moli za nas!

Zaštitniče potlačenih, moli za nas!

Zaštitniče siromašnih, moli za nas!

Zaštitniče umirućih, moli za nas!

Strahu zlih duhova, moli za nas!

Pokrovitelju svete Crkve, moli za nas!

Zaštitniče Hrvatske, moli za nas!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj se nama!

Postavio ga je gospodarom doma svojega.
I poglavarom sveg imanja svojega.

Pomolimo se. Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova.
Amen.

Moli za nas, Sveti Josipe,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Molimo Te Gospodine, neka nam budu na pomoć zasluge zaručnika presvete Majke Tvoje, da zadobijemo njegovim zagovorom, što svojom slaboćom ne možemo postići. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.