Novosti

Sedma srijeda Velike devetnice u čast sv. Josipu (2. ožujka 2022.)

BOOK 'ST. JOSEPH TENDER FATHER'
(CNS photo/courtesy The Word Among Us Press)

SEDMI DAN VELIKE DEVETNICE

Sedma je srijeda naše zajedničke Devetnice svetom Josipu. Velike smo kreposti već prepoznali u ovom milom svecu i gledajući njega koji je bio običan i jednostavan čovjek, molimo još više da i mi, koji smo slabi i bijedni, rastemo u svetosti. U ovom predivnom primjeru svetosti tražimo i mi kreposti i vrline u svojim osobama, oslonimo se na zagovor svetog Josipa i molimo i dalje zajedno.

UZOR OČEVIMA

Danas, sedmog dana naše zajedničke Devetnice, promatrat ćemo svetog Josipa u ulozi koju je imao u Isusovom životu kao Njegov zemaljski otac, kao Njegov hranitelj i odgojitelj. Dragi Bog ovog je milog sveca postavio za zemaljskog oca našem Isusu, jer osim što je pravi Bog, naš je Isus i pravi čovjek, i kao takav trebao je tatu, odgojitelja i hranitelja. Baš kao i mi, morao je i On proći sve stupnjeve rasta. U Lukinom evanđelju možemo pročitati da je Isus rastao “u mudrosti, dobi i milosti“. Lk (2, 52)

Sveti je Josip spremno prihvatio poslanje koje mu Bog daruje i preuzeo tu važnu zadaću svog života, ali posebno važnu zadaću Isusovog života. Njegova zadaća bila je odgajati Isusa, hraniti Ga i oblačiti, biti prisutan, poučavati Ga Zakonu i molitvi, ispunjavati svoje očinske obveze u potpunosti. Svojom prisutnošću uvijek je bio uz Isusa, s Njim je provodio vrijeme, s Njim je radio i molio, Njemu je pridavao svoju pažnju, tješio Ga, radovao se s Njim. Pričao je Isusu o povijesti njihovog naroda i njihove obitelji i o velikim djelima koja im je Jahve činio. Iskrenim razgovorima oblikovao je Isusove stavove o vlastitoj obitelji i narodu. Kako je Josip bio tesar, učio je dragog Isusa tom zanatu, učio ga je raditi i ljubav unositi u rad. Takvim služenjem podizao je Isusa i brinuo se da mu ne nedostaje potrebno za razvoj.

Sveti je Josip volio i poštivao Isusovu Majku što je također važna dimenzija u odgoju djeteta. Ljubav koju je Josip imao prema Mariji poslužila je zdravom odgoju malog Isusa i stvorila za Njega osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti. Kao posebno bitnu stvar i najvažniju točku cijelog odgoja treba istaknuti molitvu. Sveti Josip učio je Isusa moliti, govorio Mu je o Bogu, išao je subotom s malim Isusom u sinagogu i učio Ga slušati Sveta pisma. Josip, koji se hranio Božjom riječju, bio je Isusu primjer i učitelj mudrosti, usmjeravao je Isusa prema Božanskom Ocu.

Svima nam je darovan život, svi smo na zemlji zato što nas je dragi Bog htio ovdje i u ovo vrijeme. Svima nam je darovao zemaljskog oca, našeg hranitelja i odgojitelja. A kakvi su očevi danas? Kako odgajaju svoju djecu? Koliko očeva danas usmjerava dijete prema Božanskom Ocu?

Svojoj djeci u nasljedstvo trebamo ostaviti prave vrijednosti- vjeru, ufanje i ljubav. Svojoj djeci trebamo osigurati mir i radost na zemlji. Svojoj djeci trebamo osigurati Nebo! Sveti je Josip predivan primjer i uzor divnog i požrtvovnog oca. Oca koji svojom vjerom u Boga i svojim radom ostavlja djetetu u nasljedstvo prave vrijednosti, jedini pravi imetak.

Biti roditelj je Božji dar čovjeku! Sam nam Bog daruje svoje povjerenje i poziva nas na suradnju u stvaranju života i odgoju djeteta, ali On od nas zahtijeva odgovornost za takav uzvišen čin. Očevi su pozvani svojoj djeci donijeti Boga, govoriti im o Bogu Stvoritelju, o Bogu Spasitelju i Bogu Tješitelju. Pogledajmo svetog Josipa koji svojim primjerom sve očeve poziva da čine svoju dužnost, ponizno i jednostavno, svakog dana potpuno se oslanjajući na Boga i da čvrsto stoje na svom mjestu bez bojažljivosti jer im je to mjesto sam Bog povjerio.

Svetog Josipa danas molimo, svim srcem i svi zajedno, da kod svog Sina Isusa zagovara i moli za sve naše očeve i sve buduće očeve, da se učvrste u ulozi koju im je Bog povjerio, da čuvaju svoju djecu, da im budu blizu i da ih vode dragom Bogu u Vječni život.

MOLITVA

Sveti Josipe, vrijedni uzore svim očevima, molimo te da svom Sinu Isusu prineseš sve očeve i sve buduće očeve, da moliš svog Sina da ih svojim blagoslovom osnaži za pravi odgoj svoje djece. Moli, mili naš sveče, da se muškarci bore za prave obiteljske vrijednosti, da svoju djecu uče moliti i ljubiti kako bi u svojim obiteljima rasli u mudrosti, dobi i milosti i tako stekli prave temelje za život u ovom svijetu. Neka tvoj Sin svim očevima udijeli milost da svoju djecu usmjeravaju na Nebeskog Oca i da ih svojim primjerom vode u Vječnu domovinu.

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

LITANIJE SV. JOSIPU

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, moli za nas!

Sveti Josipe, moli za nas!

Slavni porode Davidov, moli za nas!

Svjetlosti patrijarha, moli za nas!

Zaručniče Bogorodice, moli za nas!

Čuvaru Otkupiteljev, moli za nas!

Stidljivi čuvaru Djevice, moli za nas!

Hranitelju Sina Božjega, moli za nas!

Brižni branitelju Kristov, moli za nas!

Slugo Kristov, moli za nas!

Služitelju spasenja, moli za nas!

Glavaru slavne obitelji, moli za nas!

Josipe pravedni, moli za nas!

Josipe prečisti, moli za nas!

Josipe premudri, moli za nas!

Josipe jaki, moli za nas!

Josipe poslušni, moli za nas!

Josipe vjerni, moli za nas!

Ogledalo strpljivosti, moli za nas!

Ljubitelju siromaštva, moli za nas!

Uzore radnika, moli za nas!

Uresu domaćega života, moli za nas!

Čuvaru djevica, moli za nas!

Potporo obitelji, moli za nas!

Potporo u teškoćama, moli za nas!

Utjeho bijednih, moli za nas!

Ufanje bolesnih, moli za nas!

Zaštitniče prognanih, moli za nas!

Zaštitniče potlačenih, moli za nas!

Zaštitniče siromašnih, moli za nas!

Zaštitniče umirućih, moli za nas!

Strahu zlih duhova, moli za nas!

Pokrovitelju svete Crkve, moli za nas!

Zaštitniče Hrvatske, moli za nas!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj se nama!

Postavio ga je gospodarom doma svojega.
I poglavarom sveg imanja svojega.

Pomolimo se. Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova.
Amen.

Moli za nas, Sveti Josipe,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Molimo Te Gospodine, neka nam budu na pomoć zasluge zaručnika presvete Majke Tvoje, da zadobijemo njegovim zagovorom, što svojom slaboćom ne možemo postići. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.