Novosti

Peta srijeda Velike devetnice u čast sv. Josipu (16. veljače 2022.)

BOOK 'ST. JOSEPH TENDER FATHER'
(CNS photo/courtesy The Word Among Us Press)

PETI DAN VELIKE DEVETNICE

Peta je srijeda naše devetnice svetom Josipu koji nas vuče u svetost i prijanjanje uz Boga, prijanjanje uz Njegovu Riječ, uz Njegovu Crkvu i sakramente. Moleći njegovim posredstvom napredujmo u vjeri, ljubavi, strpljivosti, ustrajnosti i brojnim drugim krepostima koje nam se otkrivaju promatrajući život ovog milog sveca.

SVETI RAD

Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: ‘Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin?‘” (Mt 13,54)

Samo na jednom mjestu u Svetom pismu, u Matejevom evanđelju, možemo pročitati da je sveti Josip po zanimanju bio “tesar“ – drvodjelja, radnik. Tesari obrađuju drvo, izrađuju razne kućanske i dvorišne potrepštine za život, razne drvene konstrukcije. U vremenu kada je živio sveti Josip to je bilo vrlo potrebno zanimanje. Nije bilo raznih električnih strojeva, nego alat, ljudske ruke i ljudska sposobnost. Sveti je Josip bio radnik, ali ne običan radnik kako često ljudi danas pomisle kad čuju tu riječ. Zahvaljujući Crkvi koja je svetog Josipa postavila za uzor radnicima, možemo vidjeti da se radi o posebnom radniku, nikako ne običnom.

Josipovo svakidašnje poslovanje i njegov rad nisu bili samo puko naprezanje, odrađivanje jer se od nečega mora živjeti, nego spremnost služenja u vjernoj poslušnosti ispunjavanja Božjeg plana i Božje volje za spasenje svijeta. Njegov rad nije bio običan i bezvezan, jer je vjernost i poslušnost Bogu te ljubav prema bratu čovjeku bila ispred novca. Cilj njegovog rada nije bilo bogaćenje i težnja za ugodnim životom, njegov je rad bio apostolska služba, suradnja s Bogom u djelu spasenja.

Kako mi danas “odrađujemo“ naše poslove? Ima li ljubavi u tome? Kako koristimo talente koje nam je Bog darovao? Želiš se obogatiti ili želiš surađivati s Bogom u njegovom naumu za ovaj svijet? Služiti Bogu i ispunjavati Njegov plan morao bi biti smisao rada svakog kršćanskog djelatnika, tako gledajući i tako čineći svaka naša služba, naši talenti i trud poprimaju božanske razmjere.

Svetom je Josipu povjereno čuvanje i hranjenje Isusa i Marije, imao je zadaću voditi Svetu Obitelj, a to nije značilo imati kuću katnicu, veliko dvorište, voćnjak, bazen, auto… To nije značilo zgrtati im bogatstva i materijalne potrepštine. Njegova je zadaća bila služenje Isusu i Mariji, služenje u ljubavi. Svaki je rad sveti Josip činio s ljubavlju i mirom, pravedno i skromno naplaćujući svakom čovjeku, a Božja ga providnost nije nikada napustila. Zamislimo Josipovu skromnu radionicu prepunjenu ljubavlju i natopljenu molitvom… Osim što su svi njegovi naručitelji dobivali savršene drvene uratke, uvijek su mogli dobiti toplu riječ i svjedočanstvo žive ljubavi i pouzdanja u Boga. Svaki bi kršćanin prije svega to trebao dati bratu i sestri koje mu Bog stavlja na put. U svoje si misli i srce stavimo misao da nas je Bog odredio za poslove koje radimo i da nas treba na tom mjestu, da tamo preko nas želi širiti svoju ljubav i davati se svakom čovjeku.

Danas molimo svetog Josipa da Isusu prinese sve naše poslove, sve naše talente i naš trud. U petom danu naše devetnice predajmo Isusu, po zagovoru ovog milog sveca i uzornog radnika, sve žrtve koje trpimo u našem svakodnevnom rad, učenju, sve nepravde, muke i brige koje nam zadaje naše radno mjesto, naše zanimanje.

U tjednu koji je pred nama unesimo više ljubavi i služenja u sav naš rad, neka to budu naše male žrtve ljubavi za našeg Boga, našeg Spasitelja. Na taj način utješimo Njegovo probodeno sveto Srce.

MOLITVA

Dragi sveti Josipe, tebi koji si bio čovjek djela i čovjek rada, predajemo sve naše talente, naš trud i rad. Molimo te da svom svetom Sinu, koji je s tobom radio i učio te tako posvetio rad, predaš sve nakane naše devetnice, a mi ćemo Njemu na slavu služiti braći i sestrama i naše poslove činiti s ljubavlju. Daj da u vršenju svojih poslaova budemo svjedočanstvo pravih kršćana, da se u našem radu i služenju prepoznaje sam Isus Krist.

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

LITANIJE SV. JOSIPU

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, moli za nas!

Sveti Josipe, moli za nas!

Slavni porode Davidov, moli za nas!

Svjetlosti patrijarha, moli za nas!

Zaručniče Bogorodice, moli za nas!

Čuvaru Otkupiteljev, moli za nas!

Stidljivi čuvaru Djevice, moli za nas!

Hranitelju Sina Božjega, moli za nas!

Brižni branitelju Kristov, moli za nas!

Slugo Kristov, moli za nas!

Služitelju spasenja, moli za nas!

Glavaru slavne obitelji, moli za nas!

Josipe pravedni, moli za nas!

Josipe prečisti, moli za nas!

Josipe premudri, moli za nas!

Josipe jaki, moli za nas!

Josipe poslušni, moli za nas!

Josipe vjerni, moli za nas!

Ogledalo strpljivosti, moli za nas!

Ljubitelju siromaštva, moli za nas!

Uzore radnika, moli za nas!

Uresu domaćega života, moli za nas!

Čuvaru djevica, moli za nas!

Potporo obitelji, moli za nas!

Potporo u teškoćama, moli za nas!

Utjeho bijednih, moli za nas!

Ufanje bolesnih, moli za nas!

Zaštitniče prognanih, moli za nas!

Zaštitniče potlačenih, moli za nas!

Zaštitniče siromašnih, moli za nas!

Zaštitniče umirućih, moli za nas!

Strahu zlih duhova, moli za nas!

Pokrovitelju svete Crkve, moli za nas!

Zaštitniče Hrvatske, moli za nas!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj se nama!

Postavio ga je gospodarom doma svojega.
I poglavarom sveg imanja svojega.

Pomolimo se. Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova.
Amen.

Moli za nas, Sveti Josipe,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Molimo Te Gospodine, neka nam budu na pomoć zasluge zaručnika presvete Majke Tvoje, da zadobijemo njegovim zagovorom, što svojom slaboćom ne možemo postići. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.