Novosti

HKM Dublin | Termini slavlja sakramenta krštenja u svibnju 2021.

 

Drage sestre i braćo,

naše crkve će od 10. svibnja 2021. godine biti ponovno otvorene za javno bogoslužje, pa tako i za slavlje sakramenta krštenja. Mi bismo htjeli u našoj St. Mary’s u periodu pred nama slavlje sakramenta krštenja premjestiti sa nedjeljnog Misnog slavlja na dvije subote u mjesecu svibnju kada ćemo slaviti samo Obred krštenja:

  • subota, 15. svibnja 2021. u 12.30h;

  • subota, 22. svibnja 2021. u 12.30h.

Stoga molimo sve roditelje da nam se prijave čim prije putem našega službenog maila (info@hkmdublin.com), kako bismo sve mogli na vrijeme organizirati. Kod prijave je potrebno naglasiti jedan od dva navedena datuma kojeg ste odabrali za krštenje. Svakako, prije svega informirajmo se putem ove poveznice koje je to sve potrebno korake učiniti u pripravi za sakrament krštenja i što to sakrament krštenja uopće u sebi jest i koje je pravo značenje kumstva u našoj Crkvi.

Potrebno je napomenuti kako kod prijave putem maila treba dostaviti scan/fotografiju dokumenta koji se zove Birth Certificate.

Kada govorimo o kumstvu potrebno je samo naglasiti kako kum/kuma treba od svojega župnika dobiti tzv. Posvjedočenje da je prikladan/prikadna za kumovanje kod krštenja. To znači da kum/kuma treba biti osoba koja je krštena u katoličkoj Crkvi, primila Sv. pričest i Sv. potvrdu, te živi praktičnim kršćanskim/vjerničkim životom (ako je u ikakvom zajedništvu sa osobom suprotnoga spola – treba živjeti u kršćanskoj ženidbi, ne samo u civilnom braku ili izvanbračnoj zajednici, ili pak u trenutnim neobveznim zajednicama, vezama i sl.). Opširnije o svemu imamo na web stranici na koju će vas odvesti već navedena poveznica.

Ako se dogodi da postoji osoba koju biste željeli da bude kum/kuma vašemu djetetu, a ta osoba toga dana ne može biti fizički prisutna na krštenju, tada kuma/kumu može na krštenju zastupati neka druga prikladna osoba. Govorimo tada o tzv. zastupništvu. No, onaj tko zastupa kuma/kumu treba ispunjavati iste uvjete koji se traže i za kumovanje. 

Posvjedočenje neka bude dostavljeno čim prije – i to scan/fotografija posvjedočenja na naš službeni mail, a original poštom na adresu naše Misije.

Postoji mogućnost da će roditelji i kumovi biti pozvani sudjelovati na pretkrsnoj katehezi putem aplikacije Google Meet, dan uoči krštenja. No, o tome ćemo se čuti osobono sa roditeljima i kumovima.

Broj prisutnih za vrijeme slavlja je ograničen na roditelje krštenika/krštenice i kumove (4 osobe + krštenik/krštenica). U našoj crkvi postoji i livesteam prijenos svih slavlja, pa će tako svi ostali koji žele biti dionici slavlja to moći i i biti tim putem. Potrebno je u crkvu sa sobom ponijeti i maske za lice.

Za bilo kakvu dodatnu informaciju, budite se uvijek slobodni javiti na naš službeni mail ili telefosnkim putem.

Neka vas, dragi roditelji i kumovi,
na putu življenja dužnosti koju ćete preuzeti
na dan krštenja vaše djece
prati nebeski zagovor
naše nebeske majke Marije, sv. Josipa
i svetaca čija će imena vaša djeca nositi!

Pozdrav i Božji blagoslov!

vlč. Josip Levaković,
voditelj HKM Dublin