Novosti

HKM Dublin | Konkretni koraci u prikupljanju pomoći za potresom stradala područja naše Domovine

 

Poštovani članovi naše Misije,
drage sestre i braćo,
poštovani prijatelji!

Od samoga početka pratim razvoj situacije vezane uz teški potres koji je pogodio Sisak, Petrinju, Glinu i njihovu bližu i širu okolicu, a koji u svojoj razornoj moći, iako se čini da slabi, još uvijek ne posustaje! Potresom je zahvaćeno 116 000 ljudi, dok je zbog štete ugroženo 66 000 ljudi.

I dalje stojimo kod toga kako želimo pomoći konkretnoj obitelji na ugroženom području. Stoga, naša shema/koraci bi izgledali ovako:

1.) kroz narednih deset dana (12. – 22. siječnja 2021. godine) prikupljali bismo novac na bankovni račun naše Misije. Dva do tri puta tokom toga perioda bismo vas obavijestili o iznosu koji je prikupljen. Od objave prvog pisma/obavijesti o prikupljanju sredstava prikupljeno je već 560 EUR.

2.) po završetku toga roka vidjeli bismo o kojemu se točno iznosu radi, pa bismo vas kroz nekoliko dana nakon toga obavijestili za koju smo se shemu odlučili. Uplate bi išle direktno sa našega računa na račun izvršitelja usluge ili obitelji. Tražili bismo potvrdu da je pomoć stigla do konkretne obitelji ili pojedinca.


Tri su načina/puta/kanala pomoći koje zasada imamo pred sobom:

a) kupnja stambeno-modularnog kontejnera – kontejner je opremljena svime potrebnim za život (što je vidljivo i u ponudi). Dakle, obitelj dobije ključ u ruke i useljava istoga trena, odmah po isporuci, odnosno postavljanju na za to unaprijed pripremljenu čvrstu podlogu (ponuda i nacrt nalaze se ispod teksta). Svakako, tu će trebati riješiti pitanje vlasništva nad kontejnerom, kako bi se kontejner, nakon što se obitelj jednoga dana preseli u svoju kuću,  mogao ponovno koristiti u neke slične svrhe – ako za to bude potrebe.

b) konkretna jednokratna pomoć jednoj ili više obitelji – u dogovoru sa s. Smiljom Čirko, dugogodišnjom djelatnicom Caritasa sisačke biskupije, te sa njenom susestrom, s. Vesnom Lagetar, koja je 17 godina bila na službi u Petrinji, te poznaje mnoge konkretne obitelji i njihove potrebe. Sa s. Smiljom sam u direktom kontaktu. Dogovor je sljedeći: mi ćemo osobno stupiti u kontakt s obitelji/ma, te vidjeti u kojoj mjeri i koliko dugo možemo biti od pomoći.

c) višemjesečna jednokratna pomoć jednoj ili više obitelji – u dogovoru sa već spomenutim redovnicama (kako stoji navedeno u prethodnoj napomeni).


Za bilo koje dodatno pitanje, javite se slobodno na mail: info@hkmdublin.com ili na broj: 083 130 4143.


Hvala na svakoj pomoći!

vlč. Josip Levaković,
voditelj HKM Dublin