Novosti

HKM Dublin | Prikupljanje novčanih sredstava za pomoć ljudima u našoj Domovini stradalima u nedavnom potresu

 

Poštovani članovi naše Misije,
drage sestre i braćo!

Od samoga početka pratim razvoj situacije vezane uz teški potres koji je pogodio Sisak, Petrinju, Glinu i njihovu bližu i širu okolicu, a koji u svojoj razornoj moći, iako se čini da slabi, još uvijek ne posustaje! Potresom je zahvaćeno 116 000 ljudi, dok je zbog štete ugroženo 66 000 ljudi.

Mnogi naši sunarodnjaci u Domovini, inozemstvu – pa i u Irskoj – odmah su reagirali i započeli hvalevrijedne akcije prikupljanja osnovnih namirnica i higijenskih potrepština za potrebe ljudi pogođenih potresom. Neki su se uputili i osobno pomoći u svakoj potrebi na terenu.

Kako vidimo, puno se toga do sada prikupilo i učinilo. Bogu hvala na svakom dobrom srcu! I sam sam vam odmah preporučio da svoje novčane priloge uplatite na račun Hrvatskoga Caritasa, koji uz tolike druge humanitarne organizacije, ali i pojedince, koordinirano pruža pomoć svima ugroženima. U Caritas doista imam povjerenja! No, to je tek početak.

Svi smo svjesni kako će naši sunarodnjaci sa pogođenih područja biti i dalje potrebni naše koordinirane i organizirane pomoći… Štete su ogromne. Veliki broj građevina, osobito stambenih objekata, morat će se rušiti – pa graditi novi. Velik broj njih bit će dovoljno obnoviti (nadomjestiti crijepove, uzidati nove dimnjake i sl.)

Pozivam, stoga, sve nas da se kao Zajednica uključimo u ovu akciju – konkretnom pomoći. Još uvijek se trudim uvidjeti koje je to područje u koje ćemo i sami moći konkretno uputiti svoju materijalnu pomoć. 

U kontaktu sam sa vlč. Ivanom Grbešićem, voditeljem naše prošlogodišnje korizmene duhovne obnove, koji je župnik jedne Župe u Sisku. Isto tako i sa još jedino drugim svećenikom, župnikom jedne od pogođenih Župa. U kontaktu sam i sa jednim bivšim članom naše Misije koji se vratio u Domovinu i trenutno je vrlo akrtivan na područjima strdalim u potresu… Razmišljamo i o kupnji možda jedne montažne kućice (cijena cca 8000-9000 EUR) koja bi bila sigurno sklonište nekoj obitelji. Dakle, tražimo put i način kako pružiti KONKRETNU POMOĆ KONKRETNOJ OBITELJI ILI POJEDINCU.

Vas ovim putem želim potaknuti da sredstva koja želite izdvojiti već sad polagano uplaćujete na račun naše Misije. Ako želite, potaknite i svoje susjede, prijatelje, znance, domaće ljude – Irce – da se uključe u akciju. Obavezno naznačite da se radi o “pomoći za potresom pogođena područja”. Dostavite nam i potvrdu o uplati, kako bismo znali koja uplata ide u tome smjeru. Kako sredstva budu rasla, moći ćemo zajedno – u dogovoru sa spomenutim svećenicima i suradnicima – donijeti odluku o vrsti konkretne pomoći. Kao i do sada, o svemu ćemo vas redovito i transparentno izvještavati. Vjerujem da smo kroz nekoliko dosadašnjih akcija izgradili dovoljno povjerenja jedni u druge.

Uskoro ćemo vam se javiti sa konkretnijim činjenicama.

Hvala na svakoj pomoći!

vlč. Josip Levaković,
voditelj HKM Dublin