Novosti

HKM DUBLIN | Došašće 2020. (Katehetski materijali)

 

Draga djeco i roditelji,
dragi članovi naše Zajednice sa svakoga kraja ovoga našeg irskog otoka –
hvaljen Isus i Marija!
 
Veliki vam pozdrav od naši vjeroučiteljica – Lidije i Ivane, kao i od vlč. Josipa!
 
Kako vidimo, unatoč trenutnom stanju u svijetu, pa tako i ovdje u Irskoj, došašće (advent) i Božić slavlja su koja mi vjernici neodgodivo slavimo! Znamo da istinski Božić ne ovisi o tome rade li shopping centri ili ne… Naravno, svako naše slavlje ima i svoj izvanjski oblik. To je nužno tako, jer smo ljudi i želimo i volimo vidjeti kako sve oko nas skladno sudjeluje u našoj radosti. No, kada  govorimo o slavlju svih svetkovina i blagdana u našoj Crkvenoj godini, onda ne polazimo najprije od vanjštine – nego od Boga i onoga što nas povezuje sa živim Bogom, a to je – znamo! – naša vjera i naše srce koje se prvenstveno po vjeri, a onda i nadi i ljubavi prema Bogu i bližnjima, povezuje s Bogom! Tad došašće i Božić imaju svoj pravi smisao. I tad nam nitko i ništa ne mogu “ukrasti Božić”! Pa niti ova pandemija. A i sama riječ “Božić” dolazi od riječi “mali Bog – Božić”, pa onda i njegov pravi smisao dolaze po vjeri iz istog smjera i od istog izvora: od Boga!
 
Stoga, malo dijete Isus, nasuprot tolikih gužvi oko nas, bit će dovoljan da naše došašće i Božić budu duhovno plodni. Naravno, ako mu posvetimo vremena.
 
No, u svemu tome – ne zaboravimo: Sv. ispovijed, Euharistija, Božja riječ, obiteljska i osobna molitva, djela ljubavi – uvijek su u središtu… Povezuju Božje i moje srce na najbolji mogući način.
 
I ovaj puta vam donosimo nekoliko načina kako se po došašću živo pripremiti za Božić: kroz učenje novih i ponavljanje starih činjenica o razdoblju koje je pred nama, kroz prigodne radionice, animirane filmove…
 
 
 
Poveznice – adventske radionice
 
 
 
 
 
 
 
 
Poveznice – video kateheze
 
 
 

Poveznice – filmovi