Novosti

HKM DUBLIN | Upute za sudjelovanje na Sv. misi

Dublin, 2. srpnja 2020.

Poštovani članovi naše HKM Dublin,

drage sestre i braćo!

Na susretu Župnog pastoralnog vijeća Župe Haddington Road, usvojene su određene upute za slavlje Sv. misa u St. Mary’s Church (Haddington Road, Dublin 4). Te upute smo i mi kao Zajednica preuzeli i prilagodili svojim potrebama. Stoga ih ovdje i donosimo.

No, prije svega valja istaknuti kako svi vi, drage sestre i braćo, koji se u narednim danima ne budete osjećali dobro ili koji budete imate bilo kakve simptome zaraze COVID-om 19 (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje…) najbolje je da ostanete doma i pratite Sv. misu putem našega livestreama i društvenih medija. Za sve vas još uvijek vrijedi suspenza – oslobođenje od obveze pohađanja nedjeljne Sv. mise koju je izdao nadbiskup Diarmuid Martin, kao i mnogi drugi biskupi u Irskoj i u svijetu, za područje svoje nad/biskupije. Za sve zdrave osobe koje mogu pohađati Sv. misu ova suspenza nije na snazi.

1.) Slavlje Sv. mise u St. Mary’s Church

a. Samo će glavni ulaz crkve biti otvoren (onaj od Haddington Road). Nastojat ćemo ga držati širom otvorenim, kako ne bi nepotrebno doticali vrata. Ulazimo na desna vrata (gledano izvana), izlazimo na lijeva (gledano izvana). Bočni ulaz (s dvorišne strane) bit će zatvoren.

Ulazeći u crkvu prolazimo kroz sredinu crkve i odlazimo na svoje mjesto, obavezno popunjavajući sljedeća slobodna mjesta – od oltara, pa prema izlazu. Samo će tako onaj tko dolazi nakon nas moći znati zauzeti potrebnu distancu od 2m. Obavezno sjedimo na krajeve klupa i ostavimo svaku drugu klupu slobodnu. Sjedeća mjesta će biti označena žutom oznakom. Članovi iste obitelji mogu biti zajedno u istoj klupi.

b. Broj prisutnih na Sv. misi ne smije prijeći 50 (taj će se broj uskoro i povećavati). Ove smo se brojke zasad dužni pridržavati, jer je ona propisana od civilnih, a onda i on crkvenih vlasti. Zbog ove odredbe bit će potrebno putem naše web stranice, a preko opcije Kontakt (https://hkmdublin.com/kontakt/), prijaviti konkretne osobe koje će doći na Sv. misu. (npr. Potvrđujem dolazak na Sv. misu: ovdje upisati imena i prezimena osoba koje dolaze). Potrebno je ostaviti i kontakt broj ili mail adresu jedne osobe. Naši redari koji će stajati na ulazu sa popisom prijavljenih osoba za Sv. misu, kontrolirat će broj prisutnih. Ako već kod prijava primjetimo da će broj prisutnih na Sv. misi u nedjelju, 5. srpnja 2020. u 18.30h prelaziti dozvoljenu brojku, preostale ćemo zamoliti da sudjeluju na Sv. misi koja će se istoga dana održati u 15.30h. Ako pak bude brojka i dalje rasla, najavit ćemo Sv. misu i tokom radnoga tjedna.

c. Po ulazu u crkvu potrebno je koristiti dezinfekcijsko sredstvo koje je postavljeno odmah kod ulaza, u crkvi, na za to pripravljenom stalku. Isto tako, Župa je odlučila postaviti u klupe i dezinfekcijske maramice (sanitizing wipes) kojima će svatko od nas po dolasku u crkvu obavezno dezinficirati mjesto na kojemu će sjediti, ali to isto učiniti i po odlasku. Uporabljenu maramicu odložite u ugao klupe koja je pred vama.

d. Nošenje maske za lice za vrijeme Sv. mise se iskreno preporučuje.

f. Milostinja se neće prikupljati na uobičajen način. Na ulazu u crkvu nalazit će se košarice/kutije u koje ćemo prije Sv. mise moći ubaciti svoj prilog. Nikako to nećemo činiti za vrijeme Sv. mise i nakon Sv. mise, kako bismo izbjegli nepotrebnu gužvu. Svoje priloge za život naše Misije možete donirati i putem našega računa (informacije na web stanici – https://hkmdublin.com/zajednica/doniraj/).

g. U Sv. misi se i dalje ispušta Znak mira.

h. Na pričest ćemo dolaziti kao i inače, kroz sredinu crkve (pazeći na socijalnu distancu od 2m), a vraćajući se lijevom ili desnom stranom klupa – ovisno gdje tko sjedi. Pričest ćemo moći primiti isključivo na ruku. O tome ozbiljno povedimo računa. Neka bude dostojanstveno, sukladno Daru kojega primamo.

i.  Na koncu Sv. mise bez zadržavanja, a održavajući socijalnu distancu, odmah napuštamo crkvu. Moguće je ostati, ako tko ima želju, u kratkoj molitvi. Ne zaboravimo dezinficirati mjesto na kojemu smo sjedili. Dezinficirajmo i ruke po izlasku iz crkve.

Unaprijed vas sve, drage sestre i braćo, molimo za razumijevanje i prihvaćanje ovih uputa.

2.) Slavlje sakramenta Sv. ispovijedi u St. Mary’s Church

Sakramentu Sv. ispovijedi moći ćemo pristupiti u sljedećim terminima:

– subota, 4. srpnja 2020. – od 19.30 do 21.00h;

– nedjelja, 5. srpnja 2020. – od 14.30 do 15.15h (uoči Sv. mise u 15.30h – ako bude potreba);

– nedjelja, 5. srpnja 2020. – od 17.45h do 18.20h (uoči Sv. mise u 18.30h).

Rasporedimo se na ove termine. Opet je važno znati – nećemo svi koji to želimo u nedjelju moći doći na red za Sv. ispovijed. Sv. ispovijed će biti u bočnom ulazu u St. Mary’s Church (ulaz od dvorišta). Neka vrijeme Sv. ispovijedi ne bude vrijeme za duhovni razgovor, jer postoji mogućnost da će mnogi željeti pristupiti Sv. ispovijedi. Za duhovni razgovor se javimo putem maila i dogovorimo termin.

Pozdrav i Božji blagoslov!

vlč. Josip Levaković, voditelj HKM Dublin