Novosti

OBAVIJEST: Slavlje Velikog (Svetog) tjedna u HKM Dublin, 2020.

Drage sestre i braćo, 

slavljem Cvjetnice ušli smo u Veliki (Sveti) tjedan u kojemu slavimo jako snažna i zahto važna  otajstva naše vjere: Isusovu Posljednju večeru, muku, smrt – i na koncu pobjedni čin: uskrsnuće! Ovaj tjedan svakome je vjerniku na prvom mjestu vrijeme malo intenzivnijeg razmišljanja o tome događajima – ali i o sebi u svijetlu tih događaja. Kao i svake godine do sada, slavit ću u našoj crkvi, St. Mary’s (Haddington Road, Dublin 4), prema uputama dublinske nadbiskupije, privatne Mise i Obrede kroz sva četiri dana, uz asistenciju dvojice ministranata i orguljaša/kantora. Raspored slavlja je na dnu maila.

Pridružite nam se u slavljima, kao i do sada, putem live-streama: https://www.churchservices.tv/haddingtonroad.

Dok budemo pratili obred Sv. mise na Veliki četvrtak, Obrede Muke Gospodnje na Veliki petak, Vazmeno bdijenje na Veliku subotu i Uskrsnu Sv. misu postavimo na stol križ, upalimo svijeću, postavimo otvoreno Sv. pismo sa tekstom Evanđelja kojega ćemo navijestiti (za vrijeme Mise i Obreda kroz sve dane), ispletimo ako možemo trnovu krunu na svoj originalan način, postavimo mali čekić, možda tri čavla (za Veliki petak)… Pokušajmo sami napraviti Uskrsnu svijeću (video1, video2) koju ćemo upaliti na početku Vazmenoga bdijenja na Veliku subotu. Za Veliku subotu i Uskrs pripremite blagoslovljene vode kojom ćete poškropiti sebe i svoju obitelj za vrijeme slavlja – kao spomen na krštenje kojim smo i mi započeli život s Isusom – preko smrti, sve do uskrsnuća. Na Veliki četvrtak, Vazmeno bdijenje i Uskrs postavimo na stol cvijeće. I ti simboli će nam biti jača poveznica sa zajednicom i slavljem Velikih dana. Uskoro ću vam proslijediti i Molitvu za blagoslov hrane kojega ćete u ovim prilikama sami zazvati kod prvog uskrsnog obroka (više o svemu kroz koji dan).

Ne zaboravimo, u nemogućnosti odlaska na Sv. ispovijed, napraviti jedan dobar Ispit savjesti (ovdje), iskreno se pokajati – iz ljubavi prema Gospodinu, a ne zbog straha od suda i Božje kazne – svakako, u namjeri čim bude moguće otići na Sv. ispovijed. Isto tako, ne zaboravimo na Duhovnu Sv. pričest. O jednom i o drugom više možete pronaći ovdje.

Muka Gospodinova, njegovo uskrsnuće uvijek progovara istom snagom i dubinom. Znajmo ju na posebniji i drugačiji način čuti kako nam govori jezikom Ljubavi Božje i ove godine… 

Budite slobodni poslati i koju fotografiju vaših “kućnih oltara” (vaš stol u kući na kojemu ste postavili spomenute simbole pojedinih dana dok ste sudjelovali na kojemu od Slavlja), vas – obitelji ili pojedinaca – oko vaših “kućnih oltara”… Rado ću ih složiti u kakav mali album i objaviti na našoj FB stranici kao znak vjere koja u našemu narodu i ovdje živi. Ako ćete snimiti i kakvu kratku uskrsnu video čestitku – budite slobodni…

Čuvajte se, čuvajte bližnje… Molite jedni za druge. Preporučam se i sam u vaše molitve… Hvala vam na svakoj dosadašnjoj molitvi!

Blagoslovljen Veliki tjedan!

Vaš vlč. Josip

Veliki tjedan, 2020.