Novosti

Kako ovih dana pristupiti Sv. ispovijedi i Duhovnoj pričesti

00091153_1_w

 

SVETA ISPOVIJED

Kako se trenutno u svijetu razvija situacija sa COVID-19 mnogi od nas nismo sigurni da ćemo moći pristupiti redovitoj Sv. ispovijedi o svetkovini Uskrsa, ali i onoj svojoj redovitoj Sv. ispovijedi kojom učvršćujemo odnos ljubavi sa milosrdnim Ocem. Stoga, dobro je čuti riječi pape Franje na ovu temu, koje nam prenosi na svojemu FB profilu mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup:

Papa Franjo o savršenom kajanju:

Znam da ćete mnogi za Uskrs htjeti poći na ispovijed da se pomirite s Bogom. Ali, mnogi će mi danas reći: „Ali, oče, gdje mogu pronaći svećenika, ispovjednika, jer ne može se izići iz kuće? A želim se pomiriti s Gospodinom, želim da me on zagrli, da me otac zagrli… Što mogu učiniti ako ne nađem svećenika?“ Čini ono što kaže Katekizam.

To je vrlo jasno: ako ne nađeš svećenika koji bi te ispovjedio razgovaraj s Bogom, on je tvoj Otac, i recite mu istinu: „Gospodine, napravio sam ovo, ovo, ovo … Oprosti mi“, i zamoli ga za oproštenje sa svim srcem, s činom pokajanja, i obećaj mu: „Kasnije ću se ispovjediti, a ti mi oprosti sada.“ I odmah ćeš biti u Božjoj milosti. Sam se možeš približiti, kako nas uči Katekizam, Božjem oproštenju ako i nema svećenikove ruke. Razmislite: vrijeme je! Ovo je pravo vrijeme, prikladno vrijeme. Dobro napravljen čin pokajanja, i naša će duša tako postati bijela poput snijega.

 

DUHOVNA PRIČEST

Postoje specifične životne situacije kada ne možemo prisustvovati Sv. misi i primiti Pričest. Mnogi ćemo ovih dana iz svojih domova pratiti obred Sv. mise putem društvenih medija. I u tom slučaju možemo primiti Duhovnu pričest.

Duhovnu pričest možemo primiti kad god za to osjetimo potrebu. Kad ne mogu sudjelovati na slavlju Sv. mise vjernici se, uz uobičajene uvjete, mogu pričestiti u duhu. Duhovna pričest se čini tako da se sebi posvijesti Isusova stvarna prisutnost u euharistijskim prilikama i probudi se čežnju za duhovnim sjedinjenjem s njim.

Budimo sigurni da će Isus odgovoriti na našu potrebu i priteći u pomoć svakome tko iz srca izrekne molitvu za duhovnu pričest. No, moramo pristupiti Isusu s iskrenom i poniznom željom i tako ga primiti u srce i slijediti ga kroz život. Svakako, moramo biti u stanju milosti – bez teškoga grijeha na srcu, jer je ovo neophodan uvjet za Svetu pričest, i također jer je moja želja “primiti Isusa u srce” plod ljubavi prema Kristu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

 

Molitva kod duhovne pričesti

Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Presvetom Sakramentu, ufam se u te, ljubim te nada sve. Iz ove ljubavi kajem se od srca za sve grijehe i obećavam da ću se čuvati svakoga grijeha. Moja duša čezne za tobom, ali ja te ne mogu sada primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. (Pomisli da si Isusa doista primio.) Isuse moj, klanjam ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim Tijelom prisutan i sjedinjujem se s tobom. O, ne daj da se ikada od tebe rastavim! Tvoj sveti blagoslov sišao na mene i ostao vazda sa mnom. Amen.

 

Svakako, na koncu, čujmo što o duhovnoj pričesti svjedoče sveci!