Novosti

VAŽNA OBAVIJEST: Odgođeno javno slavlje nedjeljne Sv. mise na hrvatskom jeziku u Dublinu (St. Mary’s Church)

velika gospa (2 of 32)

Župa Haddington Road (St. Mary’s Church, Dublin 4) donijela je u petak, 13. ožujka 2020. godine sljedeće odluke – kao mjere zaštite od širenja Corona virusa (vidi ovdje). U produžetku donosimo prijevod dijela koji se nalazi kao obavijest na svim ulazima u našu crkvu:

  • Javna nedjeljna Sv. misa se obustavlja do daljnjega;
  • Sv. misa radnim danom u 12.40h se također obustavlja, a o Sv. misi u 10.00h ćemo se uskoro očitovati;
  • Crkva će biti otvorena za osobnu molitvu svakim danom od 10.00h do 15.00h;
  • Sv. misa radnim danom u 10.00h će biti prenošena putem web-kamere;
  • Prijenos nedjeljne Sv. mise kao i Sv. mise na svetkovinu sv. Patrika bit će u 11.00h.

Najnovije odredbe dublinske nadbiskupije potražite ovdje. Isto tako, temeljne odredbe nalaze se ovdje. Molimo vas da ih sve pažljivo pročitate i obdržavate u danima koji su pred nama, kao vid brige za svoje tjelesno i duhovno zdravlje, ali i zdravlje svojih bližnjih – posebno rizičnih skupina.

Važno je znati kako su biskupi Irske biskupske konferencije, naši pastiri, u ovoj izvanrednoj situaciji sprečavanja širenja Corona virusa, svima nama udijelili oprost od obveze fizičkog sudjelovanja u nedjeljnom euharistijskom slavlju. Stoga ako zbog trenutne situacije i nepovoljnih okolnosti (bilo zbog mogućih simptoma virusne zaraze, bilo zbog ostalih  zdravstvenih poteškoća, bilo zbog toga što pripadamo rizičnoj skupini ili pak zbog ne održavanja javne Mise u Župi i sličnih zapreka) nismo u mogućnosti fizički biti na Sv. misi – Sv. misu možemo pratiti putem radija, televizije ili web prijenosa. U tome slučaju, važno je za vrijeme slavlja s okupljenom zajednicom moliti, pjevati i duhovno se pričestiti (o duhovnoj pričesti vidi ovdje). Svakako, ovaj oprost se ne odnosi na nemar za nedjeljnu Sv. misu ili lijenost odlaska – u okolnostima koje nam dopuštaju  fizičko sudjelovanje.

Ovdje donesene odluke obvezuju i nas – HKM Dublin, kao i Francusku zajednicu, te Etiopsku Pravoslavnu zajednicu koja se okuplja svake nedjelje u našem Župnom centru.

Stoga, u nedjelju, 15. ožujka 2020. godine neće biti javne Sv. mise na hrvatskome jeziku u Dublinu u St. Mary’s Church u 18.30h (Haddington Road, Dublin 4).

Kao vaš pastir, preporučam vam da u miru i strpljivo pročitate ovaj članak koji na jasan način odgovara na jedno pitanje koje si mnogi ovih dana postavljaju.

Zadržimo ovih dana duhovni mir i svoju poslušnost mjesnoj Crkvi i njezinim pastirima koji brinu o nama. Njima nas je dobri Bog povjerio! Izbjegavajmo svaki duhovni nemir kojega u nas i među nas mogu unijeti različiti tekstovi, komentari i slični uradci društvenih mreža… Molimo, postimo, činimo dobra djela – i sve to u zajedništvu naše obitelji Crkve. Živimo ovo korizmeno razdoblje u punini!

Blagoslovljen Dan Gospodnji!

Vlč. Josip