Novosti

Prva srijeda Velike devetnice u čast sv. Josipu (15.1.2020.)

Sv. Josip - vjera

 

PRIPRAVNA MOLITVA

Sveti Josipe, Poočime našeg Gospodina Isusa Krista! Ja, siromašni grešnik, položio sam veliko povjerenje u tvoj moćni zagovor i znam da ti neće biti uskraćena od Isusa nijedna molba. Budući da sad imam posebnu potrebu, odlučio sam se da te kroz devet dana ustrajno zazivam, da po tvomu zagovoru nađem uslišanje kod Boga. Na Njegovu veću slavu i za spas svoje duše, započinjem sad devetodnevnu molitvu.

PRVI DAN DEVETNICE

VJERA

U prvomu danu devetnice Svetomu Josipu pozivamo te da promatraš njegovu vjeru. Mnogo možemo naučiti od toga miloga sveca. Za početak, postavljamo pitanje otkud Josipu, tomu jednostavnomu mladiću iz Nazareta, tolika vjera?

“Josipe, Sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.“ (Mt 1, 20-21)

Sveti Josip u vjeri prihvaća djevičanski brak sa zaručnicom Marijom i njezino začeće po Duhu Svetomu, u vjeri preuzima važnu ulogu i zadaću koju mu je poklonio Bog. U jakosti vjere i nade prihvatio je Otajstvo Isusa, premda ga uvijek ne shvaća.

Razmatrajmo danas kako je vjera DAR, Božji dar čovjeku. Sam Bog pripremio je Svetoga Josipa za ulogu Isusova zemaljskoga oca, milošću svojom obasuo je toga dragoga mladića iz Nazareta. Razmisli kako se Josip ponašao u tim trenucima, nije mu bilo lako, imao je sumnje, na kraju krajeva, i on je bio samo čovjek, ali čistoća srca i milost Božja nadjačali su svaku sumnju i svaku izgubljenost i učinili da vjera okupira njegovo srce.

Bog je milostiv i milosrdan i svakomu od nas je, već po krštenju dao vjeru. Da mu se možemo približiti, da ga možemo upoznati, da možemo s njim prijateljevati. Jesmo li spremni prihvatiti Božji dar? Jesmo li spremni prihvatiti vjeru? Često mislimo kako ćemo odlučujući se za Isusa, za Crkvu, za vjeru, izgubiti mnogo nekih svojih svakodnevnih stvari, morat ćemo stalno moliti, nećemo imati vremena za svoj hobi, za faks, za druženja. Mislimo kako su to prevelika odricanja za nas i da mi to ne možemo. Molimo danas da nas Gospodin oslobodi takvih misli, da nam da snagu ući u otajstvo vjere i odlučiti se za nju, jer prihvaćajući dar vjere dobivamo život, dobivamo slobodu. Vjera daje razlog i smisao životu. Vjera je trajna povezanost s Isusom. Molimo kako bismo mogli bolje vjerovati.

MOLITVA

Sveti Josipe, koji si uzor vjere i ufanja u Boga, molimo te, prinesi svomu svetomu Sinu, sve naše nakane, naša srca koja vape za vjerom, za slobodom, za novim životom. Molimo te, u ovomu prvomu danu naše devetnice, dotakni i srca svih ljudi, koja te još nisu upoznala, koja se boje prihvatiti dar vjere koji im tvoj Sin želi dati. Svojim zagovorom, dragi sveče, učini da se toliki vjernici, osobito mladi, odluče za svetu ispovijed i čistoću srca i misli kako bi dar vjere našao mjesto u njihovim srcima.

 

Oče naš…

Zdravo Marijo…

Slava Ocu…

 

Litanije svetomu Josipu

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, moli za nas!

Sveti Josipe, moli za nas!

Slavni porode Davidov, moli za nas!

Svjetlosti patrijarha, moli za nas!

Zaručniče Bogorodice, moli za nas

Stidljivi čuvaru Djevice, moli za nas!

Hranitelju Sina Božjega, moli za nas!

Brižni branitelju Kristov, moli za nas!

Glavaru slavne obitelji, moli za nas!

Josipe pravedni, moli za nas!

Josipe prečisti, moli za nas!

Josipe premudri, moli za nas!

Josipe jaki, moli za nas!

Josipe poslušni, moli za nas!

Josipe vjerni, moli za nas!

Ogledalo strpljivosti, moli za nas!

Ljubitelju siromaštva, moli za nas!

Uzore radnika, moli za nas!

Uresu domaćega života, moli za nas!

Čuvaru djevica, moli za nas!

Potporo obitelji, moli za nas!

Utjeho bijednih, moli za nas!

Ufanje bolesnih, moli za nas!

Zaštitniče umirućih, moli za nas!

Strahu zlih duhova, moli za nas!

Pokrovitelju svete Crkve, moli za nas!

 

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj se nama!

 

Postavio ga je gospodarom doma svojega.
I poglavarom sveg imanja svojega.

Pomolimo se. Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova.
Amen.

 

Moli za nas, Sveti Josipe,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Molimo Te Gospodine, neka nam budu na pomoć zasluge zaručnika presvete Majke Tvoje, da zadobijemo njegovim zagovorom, što svojom slaboćom ne možemo postići. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.