Novosti

ZAMOLBA ZA SUDJELOVANJE: International Charity Bazaar 2019.

2019-Save-the-date-ICB-Poster-Banner-H-1

Dragi članovi naše HKM Dublin!

Ovim putem bih vas htio potaknuti na sudjelovanje u ovogodišnjem International Charity Bazaar-u koji će se održati u nedjelju, 17. studenoga 2019. (11.00 – 16.30h), na kojemu već po treći puta sudjelujemo dijeleći štand zajedno s našim Veleposlanstvom. Adresa mjesta na kojemu će se održavati Bazaar: Industries Hall (Hall 4), RDS, Ballsbridge, Dublin 4 (ulaz iz Anglesea Road).

Ono što se od nas očekuje jest: dobrovoljna priprava kolača koje treba prikladno upakirati i dostaviti u subotu, 16. studenoga 2019. tokom dana (najbolje između 12.00 i 13.00h, a tko ne stigne tada može i uvečer između 18.00 i 20.00h), a koji će se prodavati na Bazaaru. Sav prikupljen novac odlazi u humanitarne svrhe, tj. dodjeljuje se određenim humanitarnim udrugama (Charity) koji se prijave na na natječaj i budu izabrani od strane organizatora. Svakako, javimo se unaprijed – čim prije – putem e-maila, svi koji želimo sudjelovati. Najbolje će biti pripraviti suhe kolače, one koji mogu stajati na sobnoj temperaturi – koja, doduše, i nije tako visoka ovih dana… Važno je samo strpljivo pročitati upute koje donosimo u drugom dijelu poruke, kao i ono što je u prilogu.

Naša Zajednica posjeduje 30 ulaznica koje možete besplatno podići u sjedištu naše HKM Dublin (dovoljno je sve dogovoriti putem e-maila), ukoliko planirate posjetiti Bazaar. Ulaznice su i svojevrsne tombole, pa možete dobiti i koju vrijednu nagradu.

Za bilo koje pitanje – na raspolaganju smo: ovim putem, putem telefona…

Uključimo se i kroz malo truda činimo dobro – s ljubavlju! Toliki su potrebni oko nas!

Pozdrav i Božji blagoslov!

vlč. Josip

 

Sve potrebne upute o izradi kolača nalaze se u nastavku ove poruke:

 

Obilježavanje hrane

Svi kolači (kiflice i sl.) trebaju, sukladno EU zakonodavstvu, uz naziv također sadržavati informacije o prisutnosti bilo kojeg od 14 specifičnih alergena koji se koriste (kao sastojci ili pomoćne tvari) u proizvodnji ili pripremi hrane (npr: naziv kolača: Dubrovačka torta; sadrži: jaja, bademe, orahe, mlijeko i soju).

Iz tog razloga zamolit ćemo vas da nam, uz nazive kolača, OBAVEZNO dostavite i informacije o prisutnosti bilo kojeg od 14 dolje navedenih specifičnih alergena u kolačima.

 

TVARI ILI PROIZVODI KOJI UZROKUJU ALERGIJE ILI NETOLERANCIJE

 1. Žitarice koje sadrže gluten, tj. pšenica, raž, ječam, zob, pir, kamut ili njihovi križanci, te proizvodi od tih žitarica, osim:

                (a) glukoznih sirupa na bazi pšenice, uključujući dekstrozu;

               (b) maltodekstrina na bazi pšenice;

               (c) glukoznih sirupa na bazi ječma;

               (d) žitarica koje se upotrebljavaju za proizvodnju alkoholnih destilata, uključujući

                     etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla;

 1. Rakovi i proizvodi od rakova;
 2. Jaja i proizvodi od jaja;
 3. Riba i riblji proizvodi,osim:

      (a) riblje želatine koja se koristi kao nosač za vitamine i karotenoide;

     (b) riblje želatine ili ribljeg mjehura koji se upotrebljavaju kao sredstvo za bistrenje piva i vina;

 1. Kikiriki i proizvodi od kikirikija;
 2. Zrna soje i proizvodi od soje, osim:

        (a) potpuno rafiniranog sojinog ulja i masti;

      (b) prirodnih miješanih tokoferola (E306), prirodnog D-alfa tokoferola, prirodnog D-alfa tokoferol acetata i prirodnog D-alfa tokoferol sukcinata od soje;

     (c) biljnih fitosterola i fitosterol estera od sojinog ulja;

    (d) biljnog stanol estera proizvedenog od biljnih sterola dobivenih od sojinog ulja;

 1. Mlijeko i mliječni proizvodi (uključujući laktozu),osim:

       (a) sirutke koja se upotrebljava za proizvodnju alkoholnih destilata, uključujući etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla;

        (b) laktitola;

 1. Orašasto voće, tj. bademi(Amygdalus communis L.), lješnjaci (Corylus avellana), orasi (Juglans regia), indijski oraščići (Anacardium occidentale), pekan orasi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski orasi (Bertholletia excelsa), pistacije (Pistacia vera), makadamije ili kvinslandski orasi (Macadamia ternifolia) te njihovi proizvodi, osim orašastog voća koje se upotrebljava za proizvodnju alkoholnih destilata, uključujući etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla;
 1. Celer i njegovi proizvodi;
 2. Gorušica i proizvodi od gorušice;
 3. Sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama;
 4. Sumporni dioksid i sulfiti pri koncentracijama većim od 10 mg/kg ili 10 mg/L računati kao ukupni SO2, koji su u proizvodima pripremljenim za konzumaciju ili rekonstituiranim u skladu s uputama proizvođača;
 5. Lupina i proizvodi od lupine;
 6. Mekušci i proizvodi od mekušaca.